Grilla kamben på gasolgrill

Grilla kamben på gasolgrill

Kamben är nog bland det bästa jag vet att grilla. Att grilla kamben på gasolgrill har jag aldrig gjort förrns nu. Det finns lika många sätt att grilla kamben på som det finns människor. Detta blir nog mer en artikel än ett recept men så blir det ibland. För att gå lite händelserna i förväg så blev det riktigt bra att grilla kamben på gasolgrill.

Jag gjorde iallafall såhär i min gasolgrill som ni kan läsa nedan. Blev en variant av 3-2-1 metoden. Berätta gärna hur ni brukar göra i kommentarfältet 🙂

OBS! Tider och temperaturer kan variera beroende på väder och vind men även kvalitén på köttet. Testa er fram

Förberedelser

Jag rubbade kambenen med en hemmagjord rub. Välj din favoritrub eller recept för egen rub. Vill man kan man använda olja, senap eller till och med majonnäs för att rubben ska fastna. Testa dig fram. Glöm inte dra bort hinnan på baksidan. Blir trevligare och mörare då att äta

Nu hade jag ingen röklåda men man kan lätt göra en egen genom att göra några hål i botten i en aluminiumform. Täck med aluminiumfolie och gör även några hål där så att röken kan komma ut. Placera din hemmagjorda röklåda antingen på gallret eller på brännaren. Du får se vad som passar din grill bäst för att få en bra rök. Olika tillverkare har lite olika lösningar på brännarna.

Värm upp grillen och preppa den för indirekt grillning. Tips är att använda en separat termometer på gallret så man vet vad för temp man har där maten kommer ligga. Temperaturen i locket kan vara missvisande. Placera ett vattentråg på den ”varma” sidan av grillen.

Grillningen

Jag rökte dem i 2 timmar på ca 120c. Nu var det lite blåsigt ute men jag hade en brännare på max tills jag fick upp bra rök och temp. Sen sänkte jag den och hade två brännare på ”min”.

Efter 2 timmar slog jag in dem i folie en och en med några klickar smör. Körde en till 1,5 timmar till. Öppna och känn om de är klara. Det finns lite olika sätt att avgöra detta. Kolla in denna artikeln hos AmazingRibs och välj ditt favoritsätt. Eller så skär du bara av en hörna och smakar haha =)

Nu kan man välja om man vill glaza dem eller bara köra dem med sin rub tidigare.

Öppna foliepaketen och då kommer de se lite ”kokta” ut. Lägg dem på gallret och grilla dem ”direkt” så de krispar till sig å får en go yta.

Sammanfattning
  • Rubba kambenen med dn favoritkrydda
  • Förbered grillen för indirekt grillning
  • Placera röklådan enligt anvisningarna från tillverkaren
  • Placera vattentråg över brännarna
  • Rök i 2 timmar
  • Slå in i folie och kör i 1-1,5 timmar. Kontrollera när de känns klara
  • Ta bort folien och glaza om man vill och grilla direkt en stund så att de får yta

Följ mig gärna på Instagram , Youtube och FacebookLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *