Hur jag grillar kamben

Hur jag grillar kamben

Kamben är bland det bästa jag vet att grilla. Men hur ska man grilla det för att få det sådär riktigt mört och fint?

Oavsett hur ni väljer att göra så gör ni alla väl i att ta bort hinnan som finns på ”insidan” av kambenen. En del gör detta med en vass kniv men jag har märkt att använder man en vanlig bordskniv och sticker in den under hinnan mellan två ben en liten bit in (typ mellan ben 2 och 3 och vickar lite då får man till slut en liten ficka. Får man inte in fingret vänd på kniven och lirka lite så att hinnan lossnar. Då har du en flärp att dra i med hushållspapper eller en handduk. Vriiiish säger det och du har hela hinnan i en hel bit i handen och du känner dig som en Pitmaster! 😀

3-2-1 eller 2-1-0,5

Jag har testat två varianter där den ena gav verkligen det där ”pull of bone” resultatet. Personligen tycker jag det blir för mört. Hur nu något kan bli detta? Metoden jag använde då var 2-1-0,5. Principen är liknande 3-2-1 som man kan läsa om när man ska grilla beef shortribs etc men att man kortar ner tiderna.

Siffrorna är i timmar. Första siffran är tiden då man har revbenen indirekt på grillen. Andra siffran är då man lägger dem i ett foliepaket och häller i lite vätska typ äppelcidervinäger, öl och eller cola. Sista siffran är då man plockar ur revbenen från folien och glazear och bränner av för att få the final toutch. Detta passar bättre till revben då dessa är ”segare” än kamben.

Bend test

Den metod som funkade bäst för mig är att man går efter den så kallade bendtest.
Hur fungerar detta? Jo man lägger kambenen indirekt på grillen. Siktar på ca110 grader i grillen. Lägg i ditt favoritrökträ och vänta =). Jag gillar att köra al om man inte gillar så rökigt men pecan om man vill ha lite mer tryck. Sikta på att få en blåaktig rök. Då blir det kanon!

Sedan grillar man till de är klara *fniss* Hur kontrollerar man det då undrar du? Jo! med the bend test! Ta och greppa kambenen med din tång så du greppar ca halva raden. Då ska resterande tippa mha gravitationen så de blir enligt bilden. Svajja lite med kambenen och då ska det bli en spricka av sig självt. Är det en liten spricka då behöver det lite till.

När ni lyckats med detta så har ni ett riktigt tävlingsresultat med härligt bite mark!
Vill ni experimentera med andra tester kika in på:

http://amazingribs.com/tips_and_technique/are_they_ready.html

När jag grillar hamnar det oftast på 3-4h men det beror ju på väderlek och hur ofta man tittar under locket! Kom ihåg… if you are looking, you aint cooking! 😉


Edit: Har gjort en liten film om hur jag kör kamben i min Kamado Joe. Håll till godo!

Följ mig gärna på Instagram , Youtube och FacebookLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *