Confiterad kycklingklubba

Confiterad kycklingklubba

Confitera är att man har något som tillagas i fett långsamt i ugnen. Klassiskt är confiterad anka som då får bada täckt i ankfett. Jag gjorde här en variant på confiterad kycklingklubba.

Hittar man inte ankfett så kan man göra som jag och köra med olja istället. Använd en mild olja typ raps.

Detta behöver ni:

4st kycklingklubbor
2liter rapsolja*
3st lagerblad
4st super solo vitlökar
1st näve färsk timjan
1st kvist salvia
*Nu e det såhär att om ni är smartare än vad jag är så tar man en mindre form.
Det gör inget om de får trängas lite. Då kommer ni undan med betydligt mindre olja än vad jag hade! En gryta hade ju funkar också 😉

Gör så här:

Salta och peppra kycklingklubborna på båda sidor. Täck med olja/fett och i med vitlök, salvia, timjan och lagerblad. In i ugnen på 100 grader i 4-5 timmar eller tills det lossnar lätt från benen. Men min ugn tog ja ut dem vid 4.5h

Låt kycklingen svalna i oljan innan man försöker ta upp dem. Grilla sedan av dem i ugnen så de får färg.

Medans kycklingen svalnar kan man ta en del av oljan så att man täcker lite tomater och skicka in dem i ugnen. Det tar ca en timme! Goda tillbehör till kycklingen. Låt svalna i oljan.

Jag gjorde en potatismos till. I den hade jag båda de goda vitlökarna och oljan som tomaterna låg i. Kan varmt rekommendera att ni provar det! =)

Detta här kan man absolut förbereda på morgonen och ha i kylen (utan oljan) och sedan värma när gästerna kommer. Vi åt detta dagen efter och det var minst lika saftiga och goda att värma efter de legat i kylen.

Man kan confitera mycket. Lök, tomater, sidfläsk till och med äggulor. Här hittar ni hur man confiterar äggula. Supergott som ett alternativ om man inte gillar rå äggula så får man ändå en tillagad men krämig sådan! Testa!

Sista bilden har ni vitlöken som man kunde bre på en smörsteg surdegsbrödsskiva!
Det var inte så dumt 😉

Smaklig spis!

Följ mig gärna på Instagram , Youtube och FacebookLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *