Varmrökt makrill

Varmrökt makrill

Varmrökt makrill är bland de bästa rökta fiskar jag vet. Varmrökt makrill äter jag gärna som den är, på en smörgås med massa gott på eller med potatissallad och en kall öl.

Varmrökning sker på 70-75c. Det är ingen katastrof om man är uppe på 80c och vänder. Men det är rätt vanligt att man ser recept eller tips på nätet med temperaturer över dessa. Det funkar säkert men då är det bbq och inte varmrökning man pratar om. Fisk är ett känsligt livsmedel och måste hanteras varsamt. Anledningen till dessa tips kan vara att det är svårt att få mycket rök på låg temp i en klotgrill eller i en kamado. Men jag ska visa er hur man kan lyckas.

Disclaimer: Detta är en beskrivning på hur jag gör. Det finns såklart andra sätt också men detta är ett sätt jag får bra resultat på och som jag är bekväm med. Erfarenhet baserad på det jag lärt min om rökning av min farfar som rökt fisk i många år. Jag eftersträvar att få likvärdigt resultat i en kamado även om en varmrök är bättre på varmrökning. Man kan få ett fullt godkänt resultat i en kamado utan att behöva köpa en pryl till. Jag älskar mångsidigheten i en kamado. Det går såklart att göra detta i en klotgrill också.

Förberedelser dagen innan

Man vill dra ur vätska plus salta fisken för att det ska bli bra. Använd jodfritt grovsalt och salta in fisken både in och utsida. Hur mycket salt man ska använda är lite klurigt men jag saltar rikligt. Se bilderna hur det kan se ut. Där är också en bild på hur mkt salt jag tar ungefär till varje fisks insida. Lägg i lämplig form, plasta in och in i kylen i 10-12 timmar

Samma dag

Skölj av fiskarna i kallt vatten och torka av med hushållspapper eller en handduk. På bilden så ser ni hur mycket vätska saltet har dragit ur fiskarna. Ni ser också att den del av grovsaltet inte har löst upp sig så va inte rädda för att salta. Mängden salt, men också tiden, avgör hur salt det blir.

Hur man tänder grillen

För att kunna åstadkomma mycket rök på lägre temp så får man vara lite försiktig. Jag preppar grillen för ”snake” dvs man lägger kolen runt i botten, se bild. Sen rökträ ovan på. Jag använder al då jag tycker det är oslagbart till fisk. Kommer ni över enris så är detta också kanon tillsammans med al.

Tänd i ena hörnan. Använder ni tändkuber använd 1 st. Kör ni tändare som exempelvis looftlighter får ni testa er fram.

Nu är det tålamod som gäller. Stryp nere i tid och försök ha topventilen öppen helt hela tiden för att få bättre genomströmning av luften. Nedersta spjället har jag bara öppet en millimeter typ så att där kommer luft igenom. Det är bättre att det tar tid att nå rätt temp än att man får börja om. Att det tar en timme eller en och en halv är inget konstigt.

Man kan behöva fylla på med rökved under loppets gång. Man vill ha bra förbränning men mycket rök samtidigt. Inom bbq pratar man ofta om en blå tunn rök. Men det blir för tunn rök och fisken hinner bli klar innan den fått så mycket rök.

Se till att ha ett bord som tål värme som man kan ställa hela gallersystemet på. Går rätt smidigt att lyfta bort allt, galler, deflektorplattor etc, med hjälp av askvertyget och gallerverktyget.

Innertemperatur för fisken tar jag på 58c ungefär. Svårt att ta exakt när man har olika storlekar på fisk. Ska testa att ta någon tidigare för att se hur de blir och uppdaterar då artikeln/receptet. Jag mäter precis bakom huvudet på fisken.

När fiskarna är klara lägg dem på tidningspapper och låt dem svalna där. Ät och njuuuuut! Bilden nedan visar en macka med majonnäs, schalottenlök och kapris som är kanon till varmrökt makrill.

EDIT: Jag testade senast att använda KamadoJoes insats som heter SloRoller. Den är istället för deflektorplattorna. Upplevde jag kunde hålla lägre temperatur lättare i grillen men de fick inte lika fina färg. Men röksmaken var absolut tillräcklig så det var mer frågan om estetik än smak!

Följ mig gärna på Instagram , Youtube och FacebookLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *