Grekisk pita

Grekisk pita

Grekisk pita är ett måste till grillat vare sig det är till souvlaki eller gyros. Jag är på något sätt inte proffs på att baka och jag har alltid lite ångest inför uppgiften haha. Men detta receptet på grekisk pita var så enkelt att till och med jag kunde göra det. Extra plus är att det är utan mjölk!

Det går utmärkt att göra dem lite i förväg och ha i en plastpåse i kylen. När man sedan ska värma dem kan man pensla lite olja på och värma dem lite snabbt i ugnen. Det går även att frysa in.

Ingredienser

500-530gram vetemjöl
360gram vatten (40C)
8gram torrjäst för matbröd
5gram socker
5gram salt (kommer testa 10gram nästa gång)

Gör såhär:

Blanda jäst, vatten och socker i en skål och låt det stå 10 minuter.

Sedan blanda saltet med mjölet så det blir jämt fördelat.

Häll i degvätskan och börja knåda degen. Jag körde en 6-7 minuter med degkrokar och en elvisp.

Låt degen jäsa till iallafall dubbla storleken. För min deg tog den ca 1timme och 20 minuter. Min deg var rätt kladdig och det är helt okay. Jag ser att vissa penslar degen med olja innan den får jäsa. Men det glömde jag. haha!

Mjöla sedan bordet och lägg ut degen och forma försiktigt till en baguett och dela i 6st lika stora bitar. Det blir undefär 140gram per boll.

Kavla ut varje boll till ca 20 cm i diameter, pricka dem med en gaffel. Man kan även trycka med fingrarna så det bildas lite gropar i degen. Men glöm inte att pricka. :=)

Stek dem sedan på medium värme på stekjärn. Olja lätt mellan varje stekning. Jag penslade även lite olja på ovansidan innan jag vänder för det lättare ska få färg. Om du har ett lock till stekpannan så kan du använda den för att få lite saftigare pita. Men jag skippade det.

Följ mig gärna på Instagram , Youtube och Facebook

Länk till orginalreceptet: https://www.mygreekdish.com/recipe/the-easiest-homemade-pita-bread/