Kolbasz

Kolbasz

Här kommer ett kolbasz-recept som jag hittade på carnivor.se. Fördelen med deras recept är att man kan fylla i mängd kött så räknar den ut mängden ingredienser.

kolbasz003

Jag modifierade receptet lite och såhär gjorde jag:

Ingredienser                                       mängd                        mått

Fläskkött, Bog 1500 g
Späck 300 g
Salt 15 g
Vitlök, enklyfts 1 st
Kummin 5 g mortlad
Stark paprika 15 g
lökpulver 17 g
Paprikapulver 26 g
Peppar 5 g mortlad
nitritsalt 15 g
Vatten ett groggglas cirka

Gör såhär

Se till att alla grejer är kalla. Köttet, kvarn, bunkar etc. Man vill ha en temperatur mellan -1.5 till max 4 grader. Det som händer om det blir för varmt är att vattnet urskiljersig från fettet och man får en ”sprucken” korv. Det blir som en köttbulle med skin på 🙂 Så släng in all utrustning i frysen och kyl gärna färsen imellan du har malt den och skall blanda in kryddorna.

Mal köttet i mellan hålskiva
Mal späcket en storlek större
Blanda i alla kryddor och arbeta in smeten, tillsätt vatten för att få en smidig smet Låt kryddorna mogna minst 8 timmar i kylen under plast
Stoppa korven
Knyt och låt hänga i kyl i två dagar
Sen rökte jag dessa rackare i min Weber med al. Lite klurigt att hålla temperaturen nere men det gick helt ok. Försökte hålla runt 65-70 grader. När ja tyckte att allt var klart, efter en 4 timmar, så kylde jag ner korvarna i iskallt vatten för att fettet skulle stelna igen och inte rinna ut på skärbrädan när man skär i den.

Notering:
Lite för starka.

kolbasz002kolbasz001

Lycka till!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *