Kabab kobide (lamm och nötfärsspett)

Kabab kobide (lamm och nötfärsspett)

Äntligen hittade jag sådana långa kebabsvärd som är vanliga i mellanöstern. Jag har länge velat testa kabab kobide, dvs iranska kebabspett. Det ser så gott ut med libabröd, goda röror, sallader och andra tillbehör. Sen att få grilla över en glödbädd som inte är från denna världen är ingen nackdel det heller. Nu är detta kanske inte helt rätt att kalla dessa kabab kobide men det var vad jag kom fram till när jag gjorde min hemläxa till receptet 🙂

Detta receptet blir mest om hur jag smaksatte färsen. Jag kommer sedan länka till de tillbehören jag hade just denna gången. Men med detta kan man variera i oändlighet. Se det som tillbehören till en bra burgare eller en grym taco. Ett koncept men med 1000 variationer.

Ingredienser

1kg lammfärs
1/2kg nötfärs
ca 1tsk sju kryddor (en kryddbladning som finns i de flesta livsmedelsbutiker)
färsk persilja (vilket jag glömde)
salt
svartpeppar

Gör såhär

Banda och arbeta in kryddorna i färsen. Jag har ett recept där man har 1tsk ”sju kryddor” till 800gram färs. Men jag tog 1tsk + moms haha. Provstek, salta mer i färsen sen är det ”bara” att jobba på dem på spetten.

Ta en ordentlig näve färs och tryck och forma den ganska hårt så att de sitter. Jag hade ganska tjockt med färs. Ca 1.5kg färs till 4 spett och var noga att det var färs om hela spettet. De spetten som är tänkt till färs ska vara breda. Dessa var ca 2.5cm breda

Jag hade ca 300c i min grill. Viktigt är att man har det varmt och vänder ofta så att dels det inte bränns men även att inte köttfärsen lossnar.

När de är klara ta en bit bröd och dra av dem från spetten.

Tillbehör

Tillbehören kan man som sagt variera. Finns en hel djungel med röror från mellanöstern, medelhavet och balkan som kan passa. Nedan listar jag det jag hade och länkar till respektive recept:
Tzatziki
Persiljesallad ( typ shirazi )
Grillad Paprikasalsa

Följ mig gärna på Instagram och YoutubeLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *