Skånsk Rullsylta

Skånsk Rullsylta

En av mina absoluta favoriter som smörgåspålägg! Så en dag tänkte jag: Varför inte prova att göra det själv? Nedan har ni orginalreceptet som jag hittade på svensktkötts hemsida. Ända skillnaden jag gjorde var att jag skippade gelantinbladen för jag brukar alltid klanta till mig med dem 🙂 Sen hade jag ingen muskotblomma.

Men resultatet blev detsamma tyckte jag! Smaken va där. Men nästa gång skall jag nog testa att rimma sidfläsket först kanske med lite nitritsalt för att färgen ska bli lite roligare

 

Ingredienser
1 ½-2 kg magert sidfläsk med svål
finhackad gul lök

Kryddblandning:
1 msk salt
1 tsk grovkrossade svartpepparkorn
1 msk grovkrossade kryddpepparkorn
1 ½ msk krossade gula senapsfrön
1 msk kummin
1 tsk söndersmulad muskotblomma
4 gelatinblad

Till kokning:
till varje liter vatten
1 ½ tsk salt
5 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
½ gul lök

Gör så här

Skär bort svålen, men låt den sitta fast vid ena långsidan. Ta bort brosk och ben. Om köttbiten är tjock, skär det mitt itu, men låt halvorna hänga ihop. Vik ut dem. Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

Strö lök och kryddblandning över köttet. Krama ur gelatinbladen och lägg dem över. Rulla ihop så hårt som möjligt med svålen ytterst som håller ihop rullen. Bind om med bomullssnöre.

Koka upp vatten och salt. Lägg i syltan. Vattnet skall täcka syltan. Lägg i salt, pepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp och sjud på svag värme under lock 2-2 ½ timme tills syltan känns genomkokt när du känner med en provnål. Ta upp syltan och lägg den i press mellan två skärbrädor över natten. Förvara den kallt. Skär syltan i tunna skivor vid servering.

rullsylta
Blev en present till min farfar med lite goa biror

Källa
http://www.svensktkott.se/recept/sknsk-rullsylta/