Kyckling och ris i ugnen, Grekisk söndagsmiddag

Kyckling och ris i ugnen, Grekisk söndagsmiddag

Under min uppväxt var nog detta bland det bästa jag kunde få till middag. Grillad kyckling med ris i ugnen. Riset steks i smör och sedan bakas det i ugnen med buljong. Jag skulle nog påstå detta riset är det godaste jag ätit. (Ja detta spöar även Persiskt ris! Haha ohh no he didn´t)

Som ni kommer märka är där vitpeppar i riset och detta kanske avskräcker en del. Men det ”måste” vara vitpeppar i för att rätta smaken ska komma fram. Men ta inte för mycket. Man känner när det precis börjar dofta vitpeppar då är det dags att sluta hälla i. Jag pudrade över en gång så riset täcktes lätt under stekning.

Ingredienser
Riset

5dl långkornigt ris (20 minuters varianten)
1st gul lök finhackad
100g smör
1.5 liter buljong ( Jag hade i 2 tärningar kyckling och 1 tärning grönsaksbuljong)
Persilja (mängd? ja så det ser sådär vackert ut. Jag hade för lite haha)
1/4-1/2 tsk vitpeppar

Kycklingen

1st hel kyckling
Olja
Kryddor efter tycker och smak
Salt
Peppar

Gör såhär:
Tillagning i ugnen

Olja in kycklingen, krydda salta och peppra och grilla den i ugnen på 175c tills den har nått en innertemperatur i bröstet på 68c

Nu över till riset. Börja med att koka upp buljongen så att denna är varm.

Lägg sedan i smöret i en stekpanna och svetta löken. Häll sedan i riset och stek riset så att allt ris suger åt sig smöret. Riset får inte få färg. Krydda med vitpepparn och persiljan.

Häll över riset i en ugnsfast form. Till detta använder jag ikeas lilla rostfria form. Det kan kännas lite fjuttigt med lite ris på botten av formen men detta kommer ju såklart att svälla.

Täck riset med buljong. En bra måttstock är att täcka riset och sen hälla i lika mycket buljong till. Man kan få hälla i mer vätska efter hand. Men det är bättre det än att den blir färdig och blöt.

Baka i ugnen på 200c tills riset börjar koka. Välj sedan att bara ha värme underifrån. Har du varmluftsugn kan du sänka värmen lite. Skulle riset få för mycket färg eller torka på ytan täck med folie. Smaka av då och då och ha i mer buljong om riset är hårt eller upplevs torrt.

Har sett att vissa kör kycklingen och riset ihop i ugnen och vissa kör allt på spisen med kycklingen grovstyckad. Jag ska såklart testa dessa metoder också men det blir vid annat tillfälle =)

Detta riset är så saftigt så ingen sås behövs. Serveras med grekisk sallad och tzatziki.

På grillen

Jag gjorde detta på grillen sist. Det blev på min gasolare eftersom där har jag också ett rotisserie. Gjorde ungefär på samma sätt men jag band kycklingen också. Jag gick efter metoden som de har på chefs steps.

Jag körde upp grillen till ca 150c i locket. Hade de yttre brännarna igång på medium värme samt lägsta värmen på bakre brännaren. Lät kycklingen snurra lite medans jag fixade riset.

Sen in med riset under kycklingen och brassade på lite på brännaren under riset så att det började koka. Tempen i grillen ökade till ca 200.

När kycklingen närmade sig lite över 60-65c i bröstet brassade jag på bakre brännaren så den skulle få fin färg.

Detta är på inget sätt en exakt vetenskap haha =) Bara lite riktlinjer och hur jag gjorde denna gången. Kanske gör på annat sätt nästa gång.

Smaklig spis!

Följ mig gärna på Instagram , Youtube och Facebook1 thought on “Kyckling och ris i ugnen, Grekisk söndagsmiddag”

  • Vad glad jag är att jag hittat dina grekiska recept! Tack för att du delar med dig av dem!
    Kan man köra kycklingen på ett galler i ugnen ovanför riset?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *