Porchetta

Porchetta

Finns en hel del jag inte har ”hunnit” (man får skylla på något) laga på min kamado. Porchetta är en av dem. Sidfläsk är nog en av de mest underskattade delarna på grisen. Jag tycker att porchetta verkligen gör detaljen rättvis. Fylla med goda örter, krispigt skinn, kombinationen med ”kokt” kött och hårt grillat. Ja ni hör, det bästa av två världar. Jag höftade en del med detta men tror ändå jag kommer rätt nära i beskrivningen hur jag gjorde.

Tips:

När ni väljer ut en lämplig sida försök att hitta en som är mager. Där kommer ändå vara tillräckligt med fett för att det ska bli saftigt och mört.

Ingredienser:

Sidfläsk (min bit var på ca 1,7kg
Grovsalt (jodfritt)

Örtblandning

1/2 fänkål (hackad inkl stjälk och ”dillen”)
En kruka rosmarin (finhackad)
Bladpersilja (köpte ett stort knippe och hade ca 6 kvistar)
Salvia (kanske en 8st blad, finhackad)
1st super solo vitlök (riven)
Rivet citronskal från två citroner
salt
peppar

Gör så här:

Dagen innan

Välj ut en form som sidan ryms i. Täck formen med grovsalt och lägg sedan sidan på saltet med svålen neråt. In i kylen och låt den vara där minst över natten. ( Det finns massa olika tips och sätt att få svålen sådär knaprig och go. Tricket är att försöka dra ur så mkt vätska från svålen som det bara går. ni kanske har andra trix eller förslag? =) )

Samma dag

Skölj av saltet från svålen och torka torrt. Har ni tid så kan ni lägga in den i kylen igen utan att täcka över så den får torka lite till. Annars delar ni på fläsksidan. Skär inte helt igenom utan den ska hänga ihop som en bok.

Salta och peppra och fyll med örtmixen. Rulla ihop och bind. (Hur man binder finns bra guider på YT. Hitta ett sätt som passar er. Jag har för avsikt att visa hur jag gör men så långt har jag inte kommit än =) )

Vill man kan man skåra svålen innan man gör att detta. Lättast är att använda en brytbladskniv. Jag snittade lite mellan snöret lite runt om.

Tänd grillen och sikta på en 150c indirekt värme. Jag använde slorollern. Där lät jag den tuffa va 2 timmar innan jag höjde värmen till 180-200c. Jag lät den vara på tills ja nådde en innertemp på 88-90c (ungefär). Allt tog ca 4h allt som allt.

Optimalt är att låta den vila en bra stund så att safterna hinner sätta sig lite.


Följ mig gärna på Instagram , Youtube och Facebook
2 thoughts on “Porchetta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *