Ragu på oxsvans och oxkind

Ragu på oxsvans och oxkind

Gjorde ett långkok, en ragu på min Kamado Joe för ett litet tag sedan. Just långkok i den är så sjukt bra! Anledningen till det är att den är väldigt bra på att hålla kvar fukten inne i krukan. Även om ni har en grill eller har lust att göra detta på grillen så går det utmärkt att köra detta på sin spis också! Oxsvans och oxkind hittar ni i välsorterade matbutiker. Har de inte det hemma så kan man plinga på köttavdelningen och be dem beställa till er.

Receptet är för ca 4-5 personer. Själva tiden det tog var 4 timmars koktid plus prep. Rätten går utmärkt att värma på dagen efter.

Ingredienser

5 bitar oxsvans
3 ox kinder
3 tomater
3 gula lökar
4 klyftor vitlök
3st morötter
3st stjälkar selleri
ca 0,5-1dl tomat puré
några kvistar timjan
röd vin
vatten
salt

Gör såhär:

Börja med tärna morot, skära selleri samt hacka vitlöken. Lägg det i en gjutjärnsgryta med en klick smör och tomat purén. Sen saltade jag köttet och bar ut allt till grillen.

Rosta löken tills den är mjuk och tomaterna tills skalet släpper och man ser att de fått sig en ”kyss” av kolen. Var inte rädd att det brinner upp för skalet skyddar både tomaterna och löken väldigt bra.

När de är klara så skala löken och tomaterna och hacka dem grovt och lägg i grytan.

Bryn köttet direkt på kolen ”caveman style” och lägg åt sidan. Viktigt är att man använder ett bra kol och inte briketter.

Ställ grytan på gallret och låt det börja koka upp lite och rör om. När allt har blandats lägg i kinderna och svansbitarna. Har du en liten gryta som jag hade så lägg kinderna i botten. När de tillagats en stund drar de ihop sig och man kan möblera om.

I med en timjankvist eller två, täck köttet tills 1/2 med röd vin och tillsätt lite vatten och glöm bort några timmar. Det jag gjorde ibland vad att vända på köttet så att allt hamnade under ytan. Fyll på med vatten om det behövs. Efter 4 timmar var allt klart och köttet bara trillade isär.

Lyft upp köttet och dra sönder det och i med det i grytan igen. Maten är klar! Serveras gärna med färsk pasta, parmesan och lite persilja på toppen. Jag tror jag har fått med allt. Om inte bara skicka ett DM till mig på insta eller på Facebook. =)

Följ mig gärna på Facebook och Instagram för fler bilder 🙂

 Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *