Röd linssoppa

Röd linssoppa

Det är inte ofta jag gör soppor. Inte för att jag inte tycker om soppa utan mer för att jag inbillar mig att jag inte blir mätt eller att det tar för långt tid. Jag testade recept på röd linssoppa från mästerkocken Ala Abasi.  Denna var så god att jag måste spara den på min sida. Jag gjorde lite ändringar efter vad jag hade hemma och nedan har ni min variant. Vill ni har fler recept på mat från Mellanöstern kolla här.

Ingredienser

4dl röda linser
1,5liter vatten
1,5msk vegeta
Olja till stekning
1dl tomatpuré
1st gul lök
2-3st vitlöksklyftor
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk torkad timjan
Saften från ca 1/2citron
Salt och Peppar
Smulad feta persilja och olivolja till garnering

Gör såhär:

Börja med att ”tvätta” linserna. Häll på vatten, rör om och repetera ett par gånger

Lägg sedan linserna i en kastrull tillsammans med 1,5liter vatten och vegeta. Jag lät det sedan sjuda under lock i ca 20 minuter. Jag hade locket sådär på sniskan som när man kokar potatis.

Under tiden finhacka löken och vitlöken. Svetta löken och vitlöken med olja. Så de blir genomskinliga/mjuka. De ska INTE få färg. Lägg sedan i tomatpurén, timjan och gurkmejan och stek dem några minuter till. Detta är för att få fram smakerna ordentligt.

När linserna är klara lägger du i tomat och lökblandningen och mixar med stavmixer tills den blir slät. Krydda upp soppan med salt, peppar cayennepeppar och citron.

Linserna kräver en hel del salt och citron. Men ta lite i taget och värm soppan mellan varven och rör om så att saltet hinner smälta. Extra viktigt om man använder flingsalt.

När soppan är klar servera i varma tallrikar och med ett gott bröd till. Jag toppade soppan med smulad feta, persilja och lite olivolja som jag ringlade på toppen. Serverade med serbiskt surdegsbröd 

Smaklig spis!

Följ mig gärna på:
Instagram
&
Facebook