Salsa Romesco

Salsa Romesco

Idag vill ja bjussa på en supergod salsa, Salsa Romesco. Den passar grymt bra till grillad kyckling eller fläskkött. Kan vara ett bra komplement till tzatziki på grillbrickan! 🙂 Jag serverade rostade klyftpotatis, grillad secreto (en styckningsdetalj från gris) och grillad salladslök.

Tid: 30 minuter plus 1-2h i kylen
Portioner: 4-6

Du behöver

1/2dl Mandel
1/2dl Hasselnötter
1/4dl Ströbröd
2st Paprikor
1st Super solo vitlök
1msk Tomatpuré
1tsk Paprikapulver
1 – 1 1/2tsk Chiliflakes
1 msk rödvinsvinäger
1 1/2dl Olja

Gör såhär:

Börja med att halvera och kärna ur paprikorna och skala vitlöken. Lägg vitlöken och paprikorna med skalet uppåt i en form. Ringla lite olivolja över och rosta dem i ugnen. Ta ut vitlöken när den är mjuk. Låt paprikorna vara kvar tills de är mjuka och skalen är svarta. Stäng av ugnen och låt dem svalna lite och pilla sedan bort skalet på paprikorna

Sedan ska vi få av skalen på nötterna.

Man kan göra på lite olika sätt men ja rostade hasselnötterna i en stekpanna och gnuggade dem i en handduk så släppte skalet fint.

När det gäller mandeln så testade jag att rosta dem men slutade med att ja fick skålla dem istället. Detta gör du genom att koka upp vatten, lägg i dem och låt dem koka i max 0,5-1 minut. Häll av vattnet och lägg dem i en sil så de rinner av. Låt dem svalna lite så du kan hålla i dem utan att bränna dig men de får inte bli kalla. Nu kan du enkelt klämma ur mandeln ur skalet.

Lägg i mandel, hasselnötter och ströbröd i en matberedare med knivar och kör tills de blir små, små bitar. Nästan som ett grovt mjöl.

Sedan lägger du i chiliflakes, paprikan, vitlöken, vinägern och tomatpurén och mixar vidare. (1tsk chiliflakes ger ett litet stick men ingen hetta. Vill du ha det starkare kan du öka dosen lite.) När den är en slät salsa med bitar av nötter häller du i oljan och mixar lite till så den går ihop. Smaka av med salt och peppar och ställ i kylen så smakerna mognar. Smaka av igen när den vilat i kylen och krydda upp den om det behövs.

 

 1 thought on “Salsa Romesco”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *