Moules Marinière på Stekhäll

Moules Marinière på Stekhäll

Köpte mig en stekhäll för någon vecka sedan. Ni som följer mig på Instagram såg säkert att jag gjorde moules marinière som första rätt. Jag bara älskar musslor! Jag tänkte nu skriva ner och dela med mig hur jag gjorde.

Ps. Detta recept kan också göras på spisen i en kastrull.

Receptet räcker till 2 personer om man ska ha det som en huvudrätt.

Ingredienser

2 nät blåmusslor
2-3 st banan schalottenlök
1 stor solovitlök
1st ½flaska Chateau Bonnet
2-2,5 dl vispgrädde
1st liten fänkål
3st morötter
Salt samt hönsfond efter behag
Olja till stekning, jag använder olivolja
Hackad bladpersilja till garnering

Gör såhär:

Börja med att skära upp grönsakerna. Jag finhackade löken och vitlöken samt skivade fänkålen tunt. Har ni en mandolin så kör fänkålen genom den. Morötterna skalade jag med potatisskalare så att man fick fina långa strimlor.

Rensa sedan musslorna enligt alla konstens regler. Skrapa dem, bort med ”skägget” samt släng de som är öppna. Musslor är levande djur så vissa kan vara lite småöppna. För att säkerställa att de lever så kan man knacka dem lite i diskbänken och vänta lite så kommer de stänga sig. Stänger de inte sig så släng.

Värm upp stekhällen med olja. Lägg i fänkålen först så de får lite extra tillagningstid. Lägg sedan i schalottenlöken och vitlöken. Spara morötterna till senare. Var varsam för vi vill inte ha färg på löken och vitlöken.

När grönsakerna svettats lite så har vi i musslorna. De kommer öppnas sig på den varma hällen. När de öppnats häller vi i vinet och rör om. Låt vinet reducera ner och ha i morötterna.

När vinet reducerat ner och musslorna kokat lite i vinet häller vi i grädden och rör om. Smaka av med salt och hönsfond. Rör om lite till och strö över hackad bladpersilja. Ställ hällen på bordet och börja sörpla!

Servera med vitlöksbröd och aioli.

Bon appétit!

 

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *