Stifado, grekisk köttgryta med kanin

Stifado, grekisk köttgryta med kanin

Då var det äntligen dags att tillaga stifado. Finns massor med recept på stifado på nätet och de flesta tycker jag går lite över mot grytan som heter kokkinisto som ni kan hitta här.

Originalreceptet är med kanin och så även detta recept. Vill man kan man byta ut det mot högrev eller lamm.

Ingredienser

1 kanin (min vägde 1.5kg)
1kg schalottenlök
3st Lagerblad
8st Vitlöksklyftor
8st Svartpepparkorn
3-4dl Vin (Hope, shiraz nr6894)
1dl Balsamvinäger
1dl Tomatpuré
2dl vatten
3st Nejlikor
1st Kanelstång
1st hönsbuljong (tärning)
Lite brun farinsocker

Gör såhär:

– Börja med att dela upp kaninen i bitar. Jag delade upp låren och ”vingarna” alltså frambenen för sig. Sen delade jag kroppen i 4 bitar så jag hade revbenen, halsen, biten där filéerna sitter och stumpen där låren satt för sig. Salta!

-Skala vitlöksklyftorna och schalottenlöken men se till att schalottenlöken är hel. Putsa stammen lite men skär inte bort den.
(Nu gjorde jag allt på grillen men såklart kan man tillaga detta på spisen.)

-Jag hade ca 150c i min kamado och lät mina gjutjärnsstekbord ligga i en stund så de blev riktigt varma. Men jag ville samtidigt inte att min kamado skulle bli för varm eftersom jag skulle koka grytan.

-Bryn på kanindelarna snabbt så de får yta. Ställ till sidan

-Bryn på schalottenlöken så de får härlig färg

-Ställ på grytan på grillen och låt den bli varm. Har för mig att jag höjde tempen till ca 200c i locket och hade grytan direkt på gallret högst upp

-Häll i ca 1,5dl olivolja, tomatpurén, vitlöken, kanelen, nejlikorna, lagerbladen (man kunde också skrivit alla kryddor haha) och bryn på dessa så att alla goa smaker frigörs.

-Lägg sedan i kaninen och schalottenlöken och häll i balsamicon, vattnet och vinet. Skulle inte att täckas av vätskan ha i lite mer vin.

-Låt småkoka tills kaninen är mör. Viktigt att det inte stormkokar. För mig tog det ca en timme. Smaka av och justera med mer balsamico och ev lite socker. Testa att den e klar genom att bryta lite från låter. Släpper det från benen är det klart. Provsmaka gärna =)

Servera med bröd, grekisksallad tzatziki och oliver. Kali orexi, smaklig måltid

Följ mig gärna på Instagram och Youtube2 thoughts on “Stifado, grekisk köttgryta med kanin”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *